Friday, January 31, 2014

The (perfect cure) Quote


"Qualunque sia il vostro disturbo, la nostra ricetta è semplice: un romanzo (o due), da prendere a intervalli regolari."

-- Ella Berthoud, Susan Elderkin

Tuesday, January 28, 2014

"Winter is coming"


A Game of Thrones is the kind of fantasy book I bought after having read the comment of a fellow blogger who admitted being surprised to like it. 

Well, that pretty much sums up my state of mind right now. I wanted epic, and I most certainly found epic. I wanted adventures and intrigues, and here they are. What I did not expect was to actually enjoy the plot and style so much that I ended up reading a page, a sentence every single time I had the (rare) opportunity to. 

What do you know.

This is a grand story on the wars of succession in a fantastic kingdom that could be our very own, right now or centuries ago, it does not really matter. What it comes down to - aside from the fun and the engaging writing - is that history repeats itself, with different "kings", different weapons and pretty much the same strategies whether we look at the big geopolitical picture or...at the companies we work for.

Don't we usually say "you've got to play the game" to stay on top of things?

Well, this is what all the characters strive to do in this fascinating story where lovers, traitors, kings, kids (funny: these two words start with the same letter...and the two roles sometimes also overlap in the story), women, animals, monsters, supernatural forces alike fight for survival as ominous events loom ahead, as "Winter is coming". And all the means are acceptable to make it (Machiavel, are you listening?).

My only regret - which shows, by the way, that I  may not be ready for playing the game, yet - is that the righteous Stark family, my heroes, of course, suffers many cruel blows and seems slowly headed for doom (as I write, I have not finished the book, there are about one hundred pages left but heads have started to fall...). 

I guess I have not learned my lesson. What about you?

Credits: TheDaydreamer


Saturday, January 25, 2014

Mayo pour les nuls


Certains aliments sont de véritables sublimateurs et, pour moi, la mayonnaise est de ceux-là. Crémeuse et légèrement citronnée, elle enrobe de douceur tout petit pois malencontreusement égaré. Lorsque vous évoquez son nom autour de vous, il déclenche les passions et les "ah, facile à faire" ! 

C'est là que des gouttes de sueur perlent sur mon front : la seule fois où j'ai essaye de faire de la mayonnaise, c'était une catastrophe.

Ma chère mère a trouvé la parade, semble-t-il : c'est ce que j'appelle la mayonnaise pour les nuls. Dans sa cuisine, un épais volume du livre de cuisine Il Talismano della Felicità trône, écorné, tâché et jauni par tant d'expérience, depuis des années. Je me demande aujourd'hui si la solution à tous mes problèmes de mayonnaise émane de ce grimoire... (maman, je sais que tu lis, éclaire-nous s'il te plaît.)

Quoi qu'il en soit, munissez-vous d'un robot, d'un œuf, d'une bouteille d'huile de tournesol (oubliez l'huile d'olive, contrairement à ce que suggère la photo ci-dessus !), de sel et de jus de citron.

L'œuf, il faut le casser et le verser, entier (!) dans le robot avec un peu de sel. Mettez en marche la machine et commencez à verser tout doucement un filet d'huile. Vous n'allez pas me croire - et vous aurez bien tort - mais avec un peu de patience et zéro force du poignet, elle va monter, votre mayonnaise. 

Une fois qu'elle a  pris (je l'aime tout de même assez onctueuse), commencez à ajouter un peu de jus de citron, c'est surtout une question de goût. Certains l'aiment...acidulée.

Petit bonus : si vous avez des carottes, petits pois, pommes de terre et autres menus légumes coupés en brunoise sous la main, cuisez-les nature et une fois refroidis, anointissez-les avec cette douce crème d'un jaune pâle à vous faire tomber.

Fastoche.

Photo : TheDaydreamer

Friday, January 24, 2014

The Photographer & The Blogroll


Photography is a fascinating and oh so complex art where every single detail counts. I cannot agree more and if this may sound daunting, I like to think that the details distinguish one photographer from another, and make it possible for the viewer to see something different in a picture every time he/she takes a look at it. 

I told you, fascination at its best.

The Momentologist is a deeply passionate photographer who likes and cares for details and enjoys telling us everything about them in her blog. Her laid-back and clear storytelling around and about photography makes her virtual home - together with her temporary Internet site - an incredibly pleasurable and informative stop to ponder over technique, events, fellow photographers, visual challenges and projects. 

My Momentologist faves?

Her black and white stage photographs. Pearls of light and shadow making feelings and bodies palpable on your screen.

And, from her blog, The Big Darkroom Project series: to be followed (cannot wait to see a Before/After picture, actually)!

And, on a different yet complementary note, her portraits and workshop photographs for Bonbonbox add a sleek touch to product presentations and designer portraits (more about her cooperation with the e-shop on Bonbonblog).

Her blog is now part of my Blogroll (please check the menu on the right) and I do hope you will enjoy reading her posts and looking at her pics just as much as I do.

Happy viewing!

Thursday, January 23, 2014

Tuesday, January 21, 2014

The New Customer/Brand Relationship

Monday, January 20, 2014

On a cloud {Home Tour}



From where I stand - on a micro cloud hovering over your living room and prying into your bedroom - everything needs to be stripped down: walls, floor, bed... The bare bones of your dwelling are the real details, what reveals everything about you and what really matters to you. So, what is there left to see and appreciate?

Credits: BoligMagasinet

Tuesday, January 14, 2014

Ma perle sur l'eau {Far & Away}




Venise, ma perle, ma préférée. Je sais, elle est irréelle tellement chacune de ses pierres est éphémère, mais c'est cette même fragilité qui la rend si fascinante.

La chance nous sourit lorsque nous descendons de notre Freccia Bianca et nous découvrons le canal en face de la gare : le soleil est là, les reflets aquatiques aussi et juste ce qu'il faut de brume hivernale pour dissimuler les contours, adoucir les flèches et les moindres recoins et nous livrer ce bijou qui me surprend à chaque fois dans son écrin admirable.


Sur les flots, le trafic des grands jours nourrit le clapotis, berce la navette, les gondoles et les taxis. L'un d'eux, un Riva peut-être, nous dépasse : un couple, debout, tient à la main des flûtes et le champagne leur monte à la tête. Ils sourient, regardent à gauche et à droite et filent vers la suite de leur célébration. 

Magie vénitienne, fugace et d'un autre temps.

Photos : TheDaydreamer


Monday, January 13, 2014

Avoir un pois chiche...


"Avoir un pois chiche dans la tête" est un expression qu'il ne fait pas bon s'entendre dire, mais qui personnellement, me fait sourire. Ce pauvre pois chiche devenu le symbole de tant de simplicité... Qu'a-t-il donc fait de mal pour être ainsi vilipendé ?

Mieux vaut, il est vrai, l'avoir dans l'assiette où je l'aime tant entier qu'écrasé et, tout dernièrement, à l'état farineux. Je poursuis en effet ma découverte lente et patiente des différentes farines disponibles sur le marché, juste histoire de voir au-delà des champs de blé, de pousser le regard vers de nouvelles plaines et collines.

C'est ainsi que le paquet de farine de pois chiches m'a lancé un regard langoureux depuis le placard ; je ne l'avais plus utilisé depuis les derniers falafels (d'ailleurs, petite note mentale : à refaire au plus vite, ces petites boulettes hautes en saveur), il s'ennuyait sec dans son coin.

Comme bien souvent, c'est en cliquant à droite et à gauche que j'ai atterri un beau jour sur ce blog et la recette de la farinata de pois chiches. L'origine de cette galette de farine de pois chiches et d'eau (c'est aussi simple que ça) doit être soit ligurienne, soit toscane ; j'ai dans l'idée que les deux régions se disputent la naissance de la farinata.

Peu importe les querelles régionales, c'est bon, simple et divin en accompagnement d'un BON jambon (ne me parlez pas de ces barquettes plastifiées contenant du prétendu jambon à la tranche) ou d'un fromage crémeux qui apporte un peu d'humidité et de contraste.

Finalement, pas si bête le pois chiche.

** Ingrédients **

200 gr de farine de pois chiches
500 ml d'eau froide
1 cuillère d'huile d'olive de bonne qualité
2 cuillères à soupe de sel Maldon
Romarin frais (c'est mieux) ou sec si comme moi vous n'avez que ça sous la main
Une pincée de poivre moulu


** Que faire ? **
-Préchauffez votre four au maximum (pour moi 180 °C avant implosion)
-Versez l'eau froide et l'huile d'olive dans un grand bol.
-Ajoutez progressivement la farine de pois chiches suivie du sel (en conserver juste une pincée pour la suite).
-Mélangez vigoureusement jusqu'à obtenir un mélange crémeux (j'ai tout mis dans le robot et hop !).
-Couvrez et laissez reposer une heure au frigo.

-Huilez le moule dans lequel vous allez verser la préparation (elle est très liquide, c'est normal, pas de panique).

-Saupoudrer de romarin et de quelques jolis flocons de sel Maldon.

-Laisser cuire au four jusqu'à ce que la pâte devienne un disque bien doré à l'aspect croustillant.

Cette petite merveille est délicieuse tiède, pas du tout sèche contrairement à ce que l'on pourrait croire car sous les crevasses de la croûte se cache une fine pâte savoureuse qui s'accommode à la perfection de bons produits frais du terroir.

Alors, il est pas beau et bon le pois chiche ?

Photo : The Daydreamer

Friday, January 10, 2014

The (Wise Fox) Quote



"Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple : on ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux."


--Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince

Credits: TheDaydreamer

Thursday, January 9, 2014

For Kiddos


The minute our 30-month old daughter picked up the iPad, we knew we were history: she turned it on and flipped directly to the Game section and opened the Bubble game my husband downloaded (boring).

That's when we understood it was time we looked for more kid-friendly apps. And boy, we were not disappointed. My favorite ones all involve animals, and there are zillions of them on animals - food for thought. 

Anyway, our oldest is now unbeatable whenever we travel to the countryside or the seaside: she immediately points at sheep and cows and gives you their names. 

Traveling will never be boring again.

I have a soft spot for apps that manage to combine the virtual and the real worlds: anything is possible, especially with Drawnimal. The deal is to place a large white sheet of paper under the iPad or smartphone and hand a pencil or pen to your kid who will draw (or not) as indicated on the screen the missing parts of the animal in what looks like perfect minimalistic fashion - always a plus if you ask me (and see image above).


The next one on my fave list is Peek-a-zoo. There are various versions of it, the train, the sea... It is totally addictive, completely intuitive and fun. A hit if our daughter and the assurance with which she points at the images and tries to unhide the characters is anything to go by. Everytime the hidden animal is revealed, its name is spoken out. The drawings are colorful, engaging and, the icing on the cake, it is now multilingual.

I have found very detailed and professional reviews of these apps on this blog - be sure to check their pages regularly for useful guidelines on apps for the young ones.

So, who wants to play?

Credits: Peekazoo and Drawnimal



Tuesday, January 7, 2014

The Brunch (condensed)


On December 26 we decided it was high time NOT to sit down and have a full-blown breakfast followed by lunch. The contraction between the two seemed to be the best solution also because, let's be honest, it would help us finish some of the leftovers of the previous days - and you know how much I enjoy leftovers happily eaten away in a relaxed atmosphere!

Aside from the leftovers though (insalata russa, deliciously soft and thin slices of ham of all kinds, including my beloved Praga ham), I had planned on adding a few bits of my own. Well, not exactly: the two recipes I give you hereafter are adapted from two blogs I enjoy a lot, namely La Gatta col Piatto che Scotta and Il Gambero Russo (both happily featured in my blogroll).

** Prune bonbons 

30 soft prunes
About 20 cookies
600gr dark chocolate
A spoonful of butter

Place the prunes and 12 cookies into the mixer and blitz into a pulp (it will be pretty sticky, but that's fine). 

Make nut-like balls of the pulp and place them in the fridge while you melt the chocolate and butter together. (Note: you can skip the butter if your chocolate is liquid enough, which was not the case when I tried this recipe.)

Then plunge each ball delicately into the chocolate and arrange the finished bonbons on a tray lined with baking parchment. 

Put them back into the fridge to set. 

If adults alone are eating this delicacy, you can use toothsticks to pick the balls and bring them to the table as such. If kids are involved, I would avoid the toothsticks altogether. (Similarly, the original recipe placed a whole nut inside each bonbon, but I needed to avoid the risk factor given that our eldest is very keen on this type of sweets.)


** Persimmon Smoothie (for 4)

4 ripe persimmons
2 spoonfuls of honey
65ml of rice milk
Content of 1 vanilla pod

Place all ingredients in the blender and blend like a madman! Let it cool in the fridge for a few minutes before serving (not for TOO long, otherwise the persimmons will turn black).

Credits: TheDaydreamer
And a P.S.: I know that of lately my pics are not very descriptive, but please bear with me: most of the time, when I cook or write, it is at night or in the evening when there is, well, no light. Whenever possible, I do take pics on the spot and share them here with you.


Monday, January 6, 2014

I am listening...




This past year, I tried as much as possible to listen to my instincts, and obviously, pregnancy and motherhood are a good natural, even primitive, incentive to do so. As the days of celebration start to fade, this song by Barlow Girl still resonates in my head and inspires me with its drive to look forward and trust my innermost feelings for the next 365 days and even more.


Friday, January 3, 2014

Ils sont fous...ces Etrusques ! {Discover}


La civilisation étrusque était au programme d'histoire des établissements italiens fréquentés au cours de ma vie ; or, elle m'a tellement marquée que je souviens encore de l'image qui accompagnait la page explicative de mon manuel d'histoire - c'est l'image visible ci-dessus, celle d'un sarcophage.

Ce que le musée Maillol s'est attaché à présenter dans son écrin, c'est justement l'aspect vital de cette civilisation, allant ainsi bien au-delà des traditions funéraires souvent mises en exergue jusqu'à présent dans les expositions consacrées à ce peuple assez mystérieux.

Non seulement le musée et ses murs sont un havre de paix favorable à une concentration sereine et à un émerveillement tranquille (salles à taille humaine, couleurs sobres, présentation aérée des pièces, textes écrits clairement, circulation fluide), mais les pièces présentées s'attachaient enfin à dépeindre les parures de ces dames, les ustensiles de cuisine, l'écriture, les rites amoureux, le commerce des Etrusques. Ces derniers ont su bâtir une civilisation qui apparaît extrêmement raffinée et affûtée dans tous les domaines et notamment dans ses échanges commerciaux à travers le monde de l'époque. Il en résulte une richesse étonnante et une qualité d'ouvrage (tant dans l'architecture que dans la réalisation d'outils ou de bijoux) surprenantes, sans compter que les Romains avaient fort bien compris qu'ils avaient tout à gagner de l'incorporation de ce peuple et des territoires qu'il occupait.

De cette visite, je garde une douce impression de redécouverte et le souvenir d'un très belle journée passée en compagnie de ma mère, un jour d'hiver...

Etrusques, Un Hymne à la Vie
18 septembre - 9 février 2014


Wednesday, January 1, 2014

Chick Flick - and the winner is...


Julia Child is a mystery to me. It would probably be more accurate to say that I have read lots about her - and one of her books too - but to be honest, around me nobody knows about her or mentions her. I first heard about her via one of the blogs I read, I am afraid I cannot remember which one at this stage. I think the reason for all this is that she's not as famous in Europe as she is in the USA - at least, that's my guess.

This is probably also the reason why I decided to watch the "Julie and Julia" movie. Boy, am I happy I finally took the final jump and went for it! The movie is no masterpiece, but it was just perfect for the Christmas mood that permeates me every single year. It is funny, interesting if - like me - you don't know much about Julia and her story, and the ultimade feel-good movie to watch in your kitchen while the babies are asleep ; a rare moment of peace, brilliantly led by a great actress, Meryl Streep. I felt so utterly inspired and exhilarated once I finished watching it, that I was literally ready to redesign the entire kitchen and write a recipe book, even though I cannot say that the Julia character is exactly my cup of tea, and that I still cannot fathom why on earth anyone would want to make all the recipes contained in any book, and what's more, with a deadline of 365 days. Argh. I feel brave enough to admit this given that this is the end of the year and "tomorrow" will be another, well, year.

Every so often in the movie, the characters read aloud excerpts of their correspondence with friends and/or family members. I have enjoyed the witty contents of those letters so much that I have decided that this will be my next step in an attempt at grasping more details of the Julia galaxy: the epistolary exchange between the main character and Avis ranks now high on my list of must-read.

Have you read a book about Julia Child? Have you read the book gathering the letters of Julia and Avis? I'd love to know your thoughts and for now, happy cooking to all of you.