Thursday, October 31, 2013

October Lyrics and Song/Octobre en paroles et en chanson


♫ LA VEILLEUSE by La Fiancée

L'homme endormi sentait le miel 
le papillon et la rosée
la fumée bleue des herbes sèches
les ronds dans l'eau le riz au lait

Dors dors mon bel amour
laisse moi bâtir de mes mains
autour de ta nuit de ton cœur lourd
une forteresse jusqu'à demain

Dans son sommeil il a crié
de ses cauchemars s'est échappé
Sous son armure elle ne sait
quel songe obscur rit de ses pensées

Dors dors mon bel amour
laisse moi bâtir de mes mains
autour de ta nuit de ton cœur lourd
une forteresse jusqu'à demain

De son amour, les paupières sombres
elle voudrait pouvoir traverser
pour au dedans chasser les ombres
une veilleuse y allumer

Dors dors mon bel amour
laisse moi te bercer enfin
jusqu'à ce que brille l'écho du jour
dans tes rêves comme dans les miens
dans tes rêves comme dans les miens

Via: Lyricsmania 
Credits: here

Spa, Storm, Sagan


The droplets of marine water fall from my fingers, while the rest of the body is covered in salty mist. The temperature of the water is warm and it feels so restoring after two days of stormy winds that lashed the Côte Sauvage and two sleepless nights spent helplessly listening to every cracking sound of this unknown house.

The spa is a surprise, a very sweet one meant to help me rest and recover from a few laborious months. The spa is also a comfort place despite its daunting maze of corridors, gardens, relaxation rooms and facilities. I like it instantly because it looks right onto the ocean, bravely facing the gusty winds of these past two days, and because it is full of light, letting every sun ray pierce right through. Safely nested indoor, between massage rooms, swirl pools and the swimming pool, I can barely hear the faint yet menacing voice of the wind, while every single tree and bush out there sways dangerously away - life behind a window can be comical.

While more salty sea water falls delicately onto my body to untangle knots of exhaustion and tensions, I remember the dish we prepared the night before, when the sky was so intently focused on pouring heavy showers. 

It was one of those dark, ominous nights under the spell of an imminent storm alert. We closed all windows, kept a few lights on - one in every room to hush our fears away. While the world out there howled into the night, we cooked freshly bought clams, mussels, langoustines and undercooked linguine. We made a big tin foil parcel, threw in a roasted head of garlic, some white wine, a can of chopped tomatoes, sea salt, pepper (chili would have been a better choice), a few sprigs of thyme and all our sea food. About 30 minutes in a 180° oven later, the fragrant parcel unleashed its heady perfumes in our kitchen, protecting us from fears and dangers of all kinds (the original recipe comes from this GREAT book).

The spa shower is over; the poolside waterbed deck chair is a relief that brings me back to reality: it welcomes me and my new book with open, soft and comfy arms. From the very beginning of Bonjour Tristesse, I know. I know this is the right book, all the more as the last two ones I read during the stormy nights left a bitter aftertaste. Bad picks happen, I guess. Françoise Sagan's first novel is the right balm: warm, reassuring, full of light. As I eagerly turn the pages, I wonder: how come I have never read any of her books before?

Credits: The Daydreamer


Monday, October 28, 2013

The Quote


"Buildings cracked like crushed crackers."

-- Ask the Dust by John Fante

Credits: Bushigeki Kudo


Wednesday, October 23, 2013

Les sabots


Je remonte furieusement la pente, celle-là même avec laquelle je me bats déjà en temps normal, alors que par je ne sais quelle pérenne coïncidence, je suis toujours chargée ; sauf que là, c'est pire, forcément, entre l'écrasant épuisement des nuits blanches et le poids de la petite dernière en portage, en plus de la poussette et sa "grande" occupante. Bref, je peste contre cette fichue montée.

C'est là qu'un son vient à mon secours : il remonte lui aussi sa propre pente, celle du temps et de la mémoire qui me téléporte chez ma grand-mère, lorsqu'assise à table ou au cours de la sieste, je tendais mon oreille affûtée pour percevoir de loin le bruit sec et rassurant des sabots de quelque équidé encore utilisé à l'époque pour le trait.

Quelle satisfaction de croiser ces deux selles français, immenses, sur "ma" colline et d'échanger deux mots avec leurs cavaliers en uniforme. Il y a quelque chose d'incroyablement rassurant lorsqu'un écho du passé arrive encore à se frayer un chemin entre les immeubles et les rues bétonnées, vous ne trouvez pas ? Incroyable aussi à quel point la présence d'un animal semble anéantir les barrières, ouvrir les vannes du dialogue et faciliter l'esquisse d'un sourire.

Celui-ci reste d'ailleurs gravé sur mon visage pendant le reste de l'escalade, jusqu'à mon domicile...



Monday, October 21, 2013

**Pommes étoilées**


Il y a ces associations qui tombent sous le sens : pommes et cannelle, par exemple.

Puis, il y a ces associations qui tombent tout droit du ciel : pommes et anis étoilé, par exemple.

Cette dernière est tombée dans mon escarcelle via un blog nitescent dont je vous ai déjà parlé tout récemment car je l'ai ajouté le cœur léger à ma liste, ici, sur la droite : La Gatta col Piatto che Scotta. 

Comme bien souvent, je n'ai pas pu m'empêcher de m'extasier devant tant de simplicité et de bonheur garanti dans ma cuisine, surtout à l'approche de purs produits de l'automne ;  et je n'ai pas pu m'empêcher non plus d'apporter quelques modifications à la recette de départ, modifications dictées par le contenu (ou mieux, le vide sidéral) de mes placards.

Cette recette goûteuse et veloutée est parfaite si vous avez de bonnes pommes sous la main et quelques étoiles parfumées qui scintillent discrètement dans vos placards. Votre maison vous en sera également reconnaissante car elle fleurera bon les douceurs venues d'ailleurs.

* Ingrédients magiques * : 

1,5 Kg de pommes
J'ai utilisé des Boskoop car je n'avais que celles-ci sous la main. Rétrospectivement, je vous conseille des pommes moins acidulées.

50 g de sucre semoule
La dose conseillée était 100 g, mais je n'avais plus assez de sucre (comment cela est-ce possible ?!).

1 cuillère à soupe de miel
En revanche, on venait de m'offrir du miel biologique de fleurs, avec un petit goût subtil, pas trop corsé. Parfait en cas de pénurie de sucre...

Jus de 1/2 citron
Un citron entier avec des pommes Boskoop, c'est trop acidulé. A vous d'adapter la dose en fonction du type de pommes choisi.

4 anis étoilés
La prochaine fois, j'avoue, j'en mettrai 3, voire 2, car le goût était par moments même trop prononcé. C'est puissant une étoile faite épice, vous savez !

* Discours de la méthode * :

Une fois les pommes bien lavées et pelées, coupez-les en dés, si possible de la même taille afin de garantir une cuisson homogène. Placez-les dans une casserole, ajoutez le jus de citron, le sucre et l'anis étoilé. Versez un verre d'eau et laisser bouillonner pendant 45 minutes environ (vérifiez de temps à autre la cuisson).

Lorsque les pommes sont bien cuites, retirez l'anis étoilé, mixez-les et ajouter la touche finale de velouté avec le miel.

C'est juste divinement et simplement bon tiède ou froid, à vous le choix.

Bon, c'est parti pour la chasse aux pommes dans le jardin, n'oubliez pas votre panier !

Photo : Thedaydreamer

Sunday, October 20, 2013

La Dame de Cœur (savoyard)


La marraine de nos deux filles aime, entre autre, son jardin, la nature en général et la montagne en particulier ; son rêve était d'avoir un beau chalet, tout en bois, de ceux qui peuvent recevoir une grande et belle famille, comme la sienne, de ceux que l'on voit dans les contes scandinaves...

Son rêve est en passe de devenir réalité.

Solidement accroché à la roche sur laquelle il s'élève, son chalet est le fruit de son imagination et de celle de son époux. Ensemble, ils ont tout dessiné, laissant aux spécialistes et ouvriers de la région le soin de mener les gros travaux.

Le bois y est roi et tout est à l'image de ses propriétaires : solaire, chalereux, franc et entier. À la blondeur du pin fait écho le rayonnement des coussins et des décorations rouges qui ponctuent les meubles et les recoins.

Le fil conducteur, au-delà de l'âme même de ses créateurs, c'est ce cœur savoyard asymétrique découpé partout, ce gage de fidélité et d'appartenance depuis la nuit des temps, surtout associé à la croix de Savoie. Ici, tout a une histoire et une âme, tout est prêt à accueillir l'invité à bras ouverts autour d'un gâteau bien chaud et d'une tasse de thé fumant au retour d'une balade.

Photo : TheDaydreamer



Saturday, October 19, 2013

Blogroll Alert: Three Talented Ladies


You know how much I enjoy an efficient and updated blogroll as the perfect tool to send me spinning and happily blog hopping for hours, day and night. So you just know how happy I am to announce three new entries that have literally stolen my (Italian) heart, fueled my love for food and interest in photography: 


How have I virtually met them? Well, easy peasy: via another blog already featured in my blogroll for some time now, and a reliable stand by of mine for instant reading comfort, culinary inspiration and visual gratification. I am referring to the beautiful Vaniglia Cooking by Rossella Venezia.

What do I like in the three (or four) ladies' blogs?

First of all, their writing style. Reading is my number one passion and I do get transported into their worlds and experiences thanks to their spontaneous storytelling, their anecdotes, references and adventures brightly underlined by their honest, direct and lively styles. Their posts are the door to their passionate lives and all that enriches them, making it a wealth of inspiration and a very pleasurable read any time of the day. Beyond their unique writing style and skills, I enjoy their take on food, with natural and seasonal ingredients on the forefront and personal, family, friend stories behind almost every dish and sometimes even ingredient.

Their blogs resonate with the echo of their shared experiences, and this is also something that, in my book, makes them special. You can hop from one blog to the other and you will instantly feel at home because they share the same essential elements, starting with friendship. All in all, as a reader, I have the feeling of being taken by the hand to a safe haven, a friend's intimate home where a solid wooden table awaits me.

There's another reason for me to add their blogs to my blogroll and to mention their names: I have left my country of origin many years ago and whenever I read their posts, it is like being back home again. I crave for their stories and experiences, book reviews and anything they can mention that sends me back to my roots. I do realize while writing this, that this is most certainly a very personal reason for enjoying every delicious crumb they drop along the way... It still counts as a good reason though, wouldn't you say so?

Last but not least, their talent for photography is the icing on the cake: each picture beautifully compliments their recipes and resonates with attention to details and eagerness to bring their skills always a step further. Sometimes they are not happy with the light or shadow of a picture - and those times I wonder "what is she talking about, this picture is perfect!". The quest for perfection is a sound one, teaching us many lessons along the patient path of photography...

Encouraged by their great work in all fields as well as by their complementarity and art of sharing, it is only too natural that I joined their Twitter, Instagram and Pinterest accounts (whenever available). (As you know, I am still quite reluctant to visit Facebook, so I'll leave that aside for now.)

I hope that, like me, you will thoroughly enjoy their blogs.

It is food for the soul.

Friday, October 18, 2013

I am reading... ou la manie des listes


Que ferions nous si nous gagnions au loto ? D'aucuns se posent la question tous les jours que le Créateur leur offre sur terre, d'autres jouent au loto, d'autres disent qu'ils jouent et ne jouent pas... La liste des comportements est infinie et c'est peut-être tant mieux comme ça ! L'uniformité, c'est lassant à la longue.

Dans l'ouvrage La Liste de mes Envies, notre Madame Quelconque (pas tant que ça, je lui affuble une majuscule tout de même !) - Jocelyne de son vrai prénom - gagne le gros chèque de sa vie, comme ça, sans trop y avoir cru... C'est souvent comme ça que les événements débarquent dans notre vie, me direz-vous. Sa vie à elle, jusque-là, est bien réglée dans une conformité rassurante à souhait, entre sa mercerie (ah, finis les rêves de stylisme !), sa vie de couple amorphe et recousue et les rues d'Arras. 

Il y a eu des drames dans son long fleuve tranquille : la perte d'un nouveau-né, la violence physique et psychologique, les déceptions et puis la reconstruction de ce qui est à présent, et malgré tout, son nid à elle. Ce passé explique en partie, avec un petit coup de pouce du présent, sa décision de cacher le chèque qui pourrait changer sa vie une fois pour toutes. C'est que jouer et gagner comporte des risques.

En attendant de prendre une décision, Jocelyne met noir sur blanc la liste de ses besoins pour commencer. Mais au fait, de quoi a-t-elle vraiment besoin ? A-t-elle des besoins ?

Au fil de l'histoire, la liste change, se métamorphose jusqu'à devenir celle de ses envies. Glissement perceptible puis franchement assumé, ainsi que la nouvelle vie, loin de ce que l'on pouvait imaginer, que Jocelyne va construire pour elle-même (par pour son mari, par pour ses enfants...).

Et vous, vous en feriez quoi de la cagnotte du loto ?

P.S. : Amoureux des livres, vous trouverez une belle façon de les décrire ici.

Wednesday, October 16, 2013

BONBONBOX: deliciously addictive design


Do you remember the fascinating candy box at your grandma's place? Yes, the exquisite china box containing colorful, delicious treats, reassuring and yet always surprising. Reassuring because you always knew the beautiful box would contain something preciously gratifying... and new because you never knew beforehand what sweet your grand mother would have added to the box. 

The perfect combination for a unique experience!

That same feeling of reassurance and surprise is what Amsterdam-based BONBONBOX has succeded in combining as a brand new and ground-breaking online design store.

The site itself is a treat: the clutter-free pages are incredibly easy to navigate, pretty and stylish at the same time, acting as the perfect showcase for upcoming artists and designers.

What is so special about BONBONBOX?

First of all, the flash sale concept: every week new designers are presented on the site together with their original creations - carefully selected quality items that await you to enrich your experience through a continuously refreshed assortment (items are on offer for 28 days), while making room for upcoming artists and designers to express themselves and promote their fabulous work.

Speaking of designers: the dedicated tab adds fascinating contents about them, helping you match the product with the creative mind behind it, offering you an interesting experience behind the scenes and making sure that designers can thoroughly introduce themselves and their work. 

I especially enjoy the set of pictures that always compliments their biography: it provides an insight into the designers' inspirational world, their workshops and the tools of the trade. In the end, the customer is treated to a special encounter and to a very personal experience with talented artists.

What makes it all the more personal is the story or message behind every product. This may be about inspiration, study, support, or special projects... In any case, a story of hard work, care for details and great skills that adds a new layer to every item on show, whether it be a bracelet or a set of china plates.

And this brings me to the variety of products listed on the site: BONBONBOX was launched in the early days of September and it already boasts a rich array of items for every possible taste: jewelry, clothing, lighting, toys... the list is endless and will make choosing your favorite bonbon a fun experience amid a wealth of colors, shapes and materials!

You can find more details about BONBONBOX on Facebook, Twitter and Pinterest

Watch out, it's deliciously addictive.

Hereafter a tasty selection of some of the items and designers currently available on BONBONBOX  - don't miss the story behind every artist by simply clicking on their name:

On BONBONBOX you will find many more!




Tuesday, October 15, 2013

Who's Glinda?



I had to stop at the drugstore to buy some baby formula and since I had finished my beloved neutral nail lacker, I thought I might as well have a look there to see if I could find one in replacement.

Bingo! Waiting for me was an entire display of OPI and the one I grabbed was pretty much the only neutral color around among deep blue, yellow and whatnot. Rather than neutral, it looked cappuccino meets hazelnut and cream. If you see what I mean.

I did buy it...despite my being a little skeptical about the undefinable color.

Once home, I just checked its name, hoping vaguely that it would unveil some needed clues about its actual color on the nails. Glints of Glinda, that's what the name was.

Fine.

Or so I thought, but Glinda (and its undefined color) came back to haunt me pretty much the same day via Twitter (no, not Tweeter). Someone (hello memory?) published a tweet about Glinda. This is when I understood that this was not just about a pretty name. This is also when I understood that the meaning of that tweet eluded me.

A few Google moments later, I met her: the real Glinda. She's one of the characters of Oz. Now, I am still a bit fuzzy regarding the link between the Oz collection nail lacker and the said character, but this probably only means that it is high time I watched the movie again. Or that I needed a proper night of sleep. Actual sleep.

It so happens that Glinda is also the best nude nail color that ever reached my top shelf.








Tuesday, October 8, 2013

Munich


This is the last movie of our outdoor summer series, another "old" movie I had been meaning to watch for years. The political topic is clearly one that has unleashed fierce controversy. This seemed a reason good enough for me to add it to my to-watch list, combined with the fact that I find Steven Spielberg is one of the most versatile producers/writers/directors ever. I do not necessarily like his entire filmography (speaking of looooong lists), but it is fascinating to see how he can master different genres with ease and talent.

I added Munich to my very own humble list right after Spielberg lead the 2013 Cannes film festival jury. It just hit me then, go figure why, that he has been in the trade and a trendsetter for about 40 years!

Munich tells the story of the kidnapping and murder by Palestinian terrorists of the Israeli athletes participating in the 1972 Olympic Games in Munich. As a result, 5 agents from very disparate walks of life will be recruited by the Israeli government to hunt down the alleged (!) terrorists throughout Europe. Beyond the efficient thriller and the partly reality-based facts, the real interest for me lies in the study of the mechanism of revenge and the fatal eye-for-an-eye chain. You would think that the movie unquestionably takes sides, but although the massacre of innocent people can only be condemned, the means used to retaliate are clearly shown as inadequate and only fueling the useless spiral of hate. The avengers only become as horrible as the monsters they pursue based on moral grounds. But then, how are we supposed to react? How efficient is straightforward retaliation? What about negotiations?

I still have in mind the last scene of the movie, when agent Avner turns his back on the government policy and its lot of never-ending murders and attacks. Food for thought, especially when focusing on the actual background of the scene, where the World Trade Center towers stand out (see above)...


Sunday, October 6, 2013

On a (Sunday) Cloud...


A cup of tea for you, a cup of tea for me. It will help us both welcome with open arms Fall and its rich colors, from camel to gold. The tea smells of leaves, fallen ones, from our earthy heaven. And of wild runs in the humid forest, among the fairies of the pines. Let the freshly picked mushrooms tumble in your woven wood basket... 

Credits: unknown

Friday, October 4, 2013

I am reading...



Ces deux derniers mois, les lectures furent surtout...nocturnes, à la lumière des heures passées à allaiter, surveiller, câliner, consoler.

Les lectures furent donc aussi moins régulières, entrecoupées, mais néanmoins lumineuses, à commencer par ce livre qui m'a été offert par ma maman - et elle a l'œil pour dénicher les perles, venues d'ailleurs ou pas.

Me voici donc emportée dans le monde de l'apprentissage de - et de la fusion avec - une deuxième langue, ses mécanismes, ses motivations et son contexte, le tout raconté avec précision et sans ambages grâce à ce que j'appellerai l'épure du style japonais.

Au-delà du parcours biographique dépeint, au demeurant passionnant et serti d'anecdotes éloquentes, l'auteur Akira Mizubayashi se penche sur le bilinguisme : peut-on devenir (être) bilingue ? Comment habiter une langue, la faire sienne ou lui appartenir complètement ? Ses réflexions à ce sujet sont d'autant plus intéressantes que l'auteur s'est véritablement lancé dans l'aventure tardivement, à 18 ans ! Evidemment, le sujet me passionne et me touche étant donné ma propre histoire à cheval de l'italien et du français.

On ne m'enlèvera pas de la tête que sa mélomanie y est pour quelque chose, ne serait-ce que par la logique grammaticale et syntaxique qu'impose la musique...

J'avoue que contrairement à mes habitudes, j'ai donc lu cet été un livre pas tout à fait en harmonie avec la légèretè du contexte estival ; cela est dû avant tout aux circonstances qui ont voulu que je ne reçoive pas à temps la pile de livres commandée.

Le hasard a pourtant bien fait les choses, finalement !

Photo : ici


Tuesday, October 1, 2013

The Quote (Marcel, again and again!)


"Pendant que je savourais mon café au lait, elle prépara ma musette : pain, beurre, saucisson, pâté, deux côtelettes crues, quatre bananes, une assiette, une fourchette, un verre, et du sel dans un nœud de roseau, bouché par un gland de kermès.

La musette à l'épaule, et mon bâton à la main, je partis tout seul vers les collines enchantées."

--Marcel Pagnol, Le Temps des secrets

Photo: ici